Co zrobić z pestkami ze świeżej dyni
Co zrobić z pestkami ze świeżej dyni:
1. Rozkrój dynię, a miąższ razem z pestkami wyjmij łyżką.
2. Z miąższu wydłub palcami pestki, niestety nie da się ich obrać idealnie :P
3. Pestki porządnie płuczemy na sitku pod zimną bieżącą wodą i wycieramy je do sucha ręcznikiem papierowym.
4. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pestki na płasko.
5. Nastawiamy piekarnik na 100'C. Gdy się rozgrzeje wkładamy pestki na 30 min.
6. Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem to uchylaj drzwi co 10 min by wilgoć wyszła na zewnątrz.
7. Po upływie 30 min zostaw pestki w zamkniętym piekarniku i pozwól by wystygły razem z nim.
8. Po wystygnięciu zamykamy pestki w szczelnym pojemniku lub słoiku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz