czwartek, 25 października 2012

Co zrobić z pestkami ze świeżej dyni

Co zrobić z pestkami ze świeżej dyni:

1. Rozkrój dynię, a miąższ razem z pestkami wyjmij łyżką.

2. Z miąższu wydłub palcami pestki, niestety nie da się ich obrać idealnie :P

3. Pestki porządnie płuczemy na sitku pod zimną bieżącą wodą i wycieramy je do sucha ręcznikiem       papierowym.

4. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy pestki na płasko.

5. Nastawiamy piekarnik na 100'C. Gdy się rozgrzeje wkładamy pestki na 30 min.

6. Jeśli nie masz piekarnika z termoobiegiem to uchylaj drzwi co 10 min by wilgoć wyszła na zewnątrz.
   

7. Po upływie 30 min zostaw pestki w zamkniętym piekarniku i pozwól by wystygły razem z nim.

 

8. Po wystygnięciu zamykamy pestki w szczelnym pojemniku lub słoiku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz