środa, 19 września 2012

Tani, prosty przepis na chleb i bułki

 Od 2 lat w moim domu piecze się taki chleb i wierzcie mi jak mam okazję zjeść chleb ze sklepu to aż delirki dostaję bo taki nie dobry :P


Składniki:

- 1kg mąki pszennej
- szklanka mąki żytniej 2000 (grubo mielona)
- łyżka stołowa otręb żytnich
- łyżka stołowa słonecznika łuskanego
- 2 łyżki stołowe siemienia lnianego nieodtłuszczonego
- łyżka stołowa soli
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe smalcu (własnej roboty)
- 3 szklanki wody
- 1/3 kostki drożdży
- bułka tarta

Przepis:

W misce mąkę jedną i drugą, siemie, słonecznik, sól, otręby wymieszać razem. W szklance wody rozpuścić drożdże, cukier, wlać to do miski i dodać pozostałe dwie szklanki wody.
Wymieszać wszystko razem, wyrobić ciasto i dodać smalec.
2 keksowe blachy (widoczne na zdjęciu) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Po wyrobieniu ciasto podzielić na 2 części i włożyć do przygotowanych blach.
Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni



Bułki:

Do bułek wszystko tak samo tylko robimy z nich kulki i kładziemy na płaskiej blasze (takiej z tortownicy), też smarujemy tłuszczem wysypujemy bułką tartą i pieczemy około 20 minut.


1 komentarz:

  1. trzeba dodawać smalec..? :( ? nioe można zastąpić masłem..?

    OdpowiedzUsuń